Вы сейчас просматриваете Розлад харчової поведінки
pretty woman eats ice cream in studio. girl with curly hair eats ice cream cone on blue background and looking at the camera with brown eyes

Розлад харчової поведінки

Сором та почуття провини після прийому їжі, страх і тривога через можливість набрати вагу, спроби постійно контролювати кількість та якість продуктів, займатися додатковими навантаженнями для зменшення ваги — основні ознаки розладу харчової поведінки. Про наявність розладу можна говорити, якщо симптоми присутні більше трьох місяців. Часто бувають супутні розлади — депресивні, тривожні розлади, розлади особистості.

Розлад харчової поведінки має декілька видів:

Неврогенна анорексія, неврогенна булімія, розлад харчової поведінки з приступами переїдання. Надмірна вага (ожиріння) також вважається одним із видів РПП, хоча поки не включений в наукові класифікації.

Неврогенна анорексія проявляється в дотриманні суворих дієт, обмеженого споживання багатьох продуктів, постійному страху набрати вагу, викривленим сприйманням свого тіла та зовнішності — найчастіше — це зони щік та животу, але можуть бути і інші частини тіла. Тіло здається занадто великим, важким, непривабливим, і ці відчуття підштовхують до постійних перевірок розмірів тіла, зважувань, надмірних спортивних навантажень.

Неврогенна булімія характеризується епізодами компульсивного переїдання та компенсаторною поведінкою — викликання блювоти, застосування проносних засобів з метою очищення від споживаної їжі.

При розладі харчової поведінки з приступами переїдання відбуваються епізоди переїдання (вживання занадто великої кількості їжі до відчуття дискомфорту у шлунку), занадто швидке вживання їжі, відчуття сорому через це і постійного стресу.

Деякі фактори, які можуть вплинути на виникнення РПП:

  • Низька самооцінка
  • Негативний досвід в минулому (булінг в школі, насмішки через зовнішність)
  • Надання зовнішності великого значення
  • Зайва вага в минулому
  • Перфекціонізм, який, зазвичай, формується в родинному колі — багато оцінок, занадто високі стандарти та вимоги
  • Вплив культури, масмедіа щодо стандартів фігури та зовнішності тощо.

Як лікується за допомогою психотерапії?

Людині, яка страждає на розлад харчової поведінки, дуже важко самій справитися з негативними думками і відчуттями щодо своєї зовнішності і зупинити себе в перевірках, зважуваннях та обмеженнях в їжі. Вона уникає цих думок, не витримує сильних емоцій вини, сорому та відрази і починає або заїдати їх, або вдаватися до ще більш суворих дієт.

Якщо Ви помічаєте подібні ознаки у себе або у своїх родичів — не варто засуджувати себе або когось з них, навпаки, це говорить про те, що зараз Ви потребуєте допомоги і підтримки фахівця, який спеціалізується на лікуванні подібних розладів. Першим вибором при лікуванні РПП є метод когнітивно — їдання, обмежень, надмірних спортивних навантажень і т.п. В деяких випадках призначається супутнє медикаментозне лікування. Кожен випадок є індивідуальним і процес одужання залежить від декілька факторів — тривалості розладу, мотивації до змін самого пацієнта, підтримки родичів, наявності внутрішніх і зовнішніх ресурсів тощо. Але в будь якому випадку справитися з розладом харчової поведінки — можливо, він з’являється в процесі життя, а не є вродженим, тому піддається лікуванню.

Катерина Новікова, психолог, психотерапевт, когнітивно — поведінковий консультант

Добавить комментарий