Вы сейчас просматриваете Метод схематерапії

Метод схематерапії

Схема-терапія — це новий метод психотерапії, який розробив Джеффрі Янг на основі когнітивно-поведінкової терапії з інтеграцією в неї технік та ідей інших психотерапевтичних підходів: гештальт-терапії, емоційно-фокусованої, психодинамічної чи психоаналітичної терапії, теорії прив’язаності і сучасної нейробіології.

У яких випаках необхідно застосовувати?

Схема-терапія показана клієнтам з розладами особистості ( межовим, нарцистичним, гістріонним, шизоїдним тощо), людям з комплексною психологічною травматизацією, скривдженням та занедбанням емоційних потреб у дитинстві.

Особливості методики

Центральною ідеєю цього методу є зосередженість на задоволенні базових психологічних потреб, адже їх незадоволення в дитячому віці та фрустрація, що виникає як наслідок, веде до формування ранніх дисфункційних схем.

Схеми — це загальні моделі ( патерни) життя, переконання про себе та стосунки з іншими людьми, це уявлення про світ.

Одним з завдань схема-терапії є необхідність розпізнати та ослабити/ змінити дисфункційні схеми, які, немов «криве дзеркало», показують нам хибну картину того, хто ми є і чого очікувати від інших.

Ефект від схемо-терапевтичних сеансів

В процесі терапії ми маємо можливість отримати новий коригуючий досвід, який дасть змогу змінити звичні сценарії та коупінг-стилі і допоможе створити нові, більш адаптивні, моделі поведінки та здорові схеми. Цей досвід формується в стосунку між терапевтом та клієнтом і має концепцію обмеженого повторного батьківства. Це тепле, турботливе й неосудливе ставлення, що базується на повазі, партнерстві й доброзичливості, в якому є віра в людину, в можливість зцілення ран її минулого й здатності будувати щасливе і плідне життя.

Звісно, все не так просто, як може здаватися, тому не потрібно ілюзій, адже психотерапія — це складна подорож, яка потребує співпраці, наявності ресурсів та постійної роботи над собою.

Щиро Ваша, Ірина Кибукевич 🌿

Добавить комментарий