Вы сейчас просматриваете Як горіти, але не вигоряти

Як горіти, але не вигоряти

Синдром емоційного вигоряння часто асоціюється із професійною діяльністю. Але вигоряння може виникнути і в сім’ї, і в материнстві, і навіть у творчості. Як його розпізнати? Як відрізнити від інших станів? І головне, як відновлюватись після нього?

Симптоми наслідку постійного стресу

Слово «вигоряння» дуже точно говорить про те, що відбувається у людини всередині: вона почувається випаленою і спустошеною. Немає енергії та сил, хочеться постійно плакати. З’являється почуття тривожності, незадоволеності всім та всіма. Робота, яка раніше була на радість, вже не подобається. Те, що приносило задоволення, починає все більше дратувати. Поступово роздратування на адресу колег та близьких наростає, падає самооцінка, з’являється невпевненість.

У такому стані спілкуватися з людьми стає дедалі важче. Світ бачиться лише у чорно-сірих фарбах. І щоб не було так боляче, психіка вимикає емоції. Організм починає працювати в режимі енергозбереження, витрачаючи сили лише на потрібне. З’являється відчуття безпорадності, безнадійності, за якими найчастіше ховаються агресивність чи гнів. У цьому є відмінність синдрому емоційного вигоряння з інших станів, наприклад, хронічної втоми чи депресії. Однак симптоми настільки схожі, що одразу важко їх розрізнити.

Цілком виключити у роботі, у відносинах чи творчості синдром емоційного вигоряння в сучасних умовах дуже складно. Однак можна суттєво зменшити його руйнівний вплив.

Отже, що можна зробити для швидкого відновлення:

  • Приділіть увагу своєму тілу: ласкаві дотики, погладжування, обійми, розтирання тіла щіткою знизу нагору. Інший варіант — поплескування по меридіанах, які йдуть по руках та ногах зверху вниз та знизу вгору. Можна просто помасажувати шию та плечі в той момент, коли ви відчули втому посеред робочого дня.
  • Грайте у перевдягання. Повертаючись з роботи додому, одразу ж переодягайтесь у улюблений, зручний та красивий одяг. Таким чином, ви включаєте ту роль, яка потрібна вам зараз (господині, мами, коханої дружини) і вимикаєте ту роль, яка для вас енерговитратна. Якщо у вас на роботі є змінне взуття, то перевзуття наприкінці дня теж може стати необхідним ритуалом: разом із ним ви залишаєте в офісі всі робочі питання.
  • Застосовуйте релаксацію чи медитацію. Це щоденна практика очищення розуму. Саме неспокійний розум створює напругу, яка забирає нашу енергію та сили.
  • Підключіть фізичні навантаження. Фізична активність виконує роль громовідведення. Адже стрес, що призводить до вигоряння – це сильне джерело напруги. Тіло може розрядитися за допомогою будь-якого комплексу спортивних вправ, прогулянки чи пробіжки, генерального прибирання, плавання, биття подушки тощо.
  • Практикуйте діджитал детокс та усвідомлене дихання. Щодня хоча б на кілька хвилин відключіть усі засоби зв’язку (комп’ютер, мобільний телефон, телевізор) і тим часом займіться усвідомленим диханням. П’яти хвилин спостереження за тим, як ви дихаєте, буде достатньо, щоб організм перезарядився.
  • Висипайтеся. Здоровий сон – це найкращий спосіб відновити сили. Постарайтеся надвечір поступово знижувати активність. А щоб не було безсоння, можна заварити заспокійливий чай з мелісою, валеріаною, собачою кропивою або м’ятою.
    Важливо розуміти, що вигоряння не зникне само собою. Щоб впоратися з ним, потрібно робити кроки до здорового, збалансованого життя. Нехай навіть ці кроки будуть зовсім маленькими, головне – робити їх щодня.

Горіть завжди рівним і спокійним полум’ям, а не перетворюйтеся на згорілий гніт!

А які методи допомагають Вам боротися із синдромом емоційного вигоряння? Поділіться, будь ласка, у коментарях.

Спеціалісти нашого центру зможуть допомогти Вам за такими запитами, як: тривога, депресія апатія та багато інших. Ознайомтесь з нашими послугами за посиланням:

 

Отримай від нас безкоштовний подарунок! 🎁
Чек лист як справитись зі стресом з приємним подарунком саме для тебе! 👉

🎁 ОТРИМАТИ 🎁

Добавить комментарий