Вы сейчас просматриваете Перфекціонізм

Перфекціонізм

Перфекціонізм – це психологічна характеристика, яка притаманна людині, яка в усьому прагне до ідеалу й дуже важко сприймає найменші недоліки та критику.

Перфекціоністи можуть бути занадто самокритичні, невпевнені в собі та жити у постійному стресі, адже все ніяк не можуть дійти до ідеалу. І парадокс у тому, що насправді ніколи не дійдуть. Такі люди панічно бояться провалу та вважають кожне мінімальне відхилення від високого стандарту як невдачу. Вони схильні вдаватися в деталі та марнувати час на непотрібні завдання, що віддаляє їх від успіху.
Коли ж прагнення до ідеалу має ознаки одержимості, перфекціонізм може стати психологічною проблемою, так як він знижує якість життя, сприяє знеціненню себе.

Причини перфекціонізму:
1. Виховання. Діти, які виростають у середовищі, де їх успіхи завжди оцінюються за високими стандартами, внутрішньо усвідомлюють ці очікування та формують страх не відповідати їм.
2. Тиск оточення також може впливати на розвиток перфекціонізму. Суспільство, яке підкреслює ідею ідеального зовнішнього вигляду, успіху та бездоганності, створює в людей бажання відповідати цим стандартам.
3. Травматичні досвіди, особливо в дитинстві, можуть впливати на формування перфекціонізму. Це виступає як засіб контролю навколишнього світу та власного життя.

Як побороти перфекціонізм:
• Стежте за своїми думками – помічайте думки, які сприяють стресу від вимоги бути ідеальними. Вчіться розрізняти реалістичні цілі та недосяжні стандарти.
• Вчіться робити помилки – на шляху розвитку та досягнення найкращого результату неможливо оминути помилок та критики. Будь – які помилки — це завжди досвід та зони для подальшого зростання.
• Приймайте себе – порівнюйте себе із собою вчора. Намагайтесь не брати собі за приклад інших людей – кожен має свою життєву історію та свій унікальний досвід. Пізнавайте себе та приймайте такими, якими ви є.
• Час для відпочинку – обов’язково відпочивайте. Виділяйте час на розваги та відволікайтеся від буденності.

Психолог Марина Пастушенко

Добавить комментарий