Вы сейчас просматриваете Що робити, якщо нічого не тішить?

Що робити, якщо нічого не тішить?

Багатьом знайомий стан, який називають «не в ресурсі» — прокидаєшся — і не хочеться йти в душ, збиратися на роботу, виходити з квартири і зустрічатися з людьми, спілкування напружує. Кава та солодка допомагають, але ненадовго. Приємні речі такі, як шопінг чи перегляд улюблених фільмів не приносять радості. І виникає бажання, дуже сильне бажання змінити цей стан, позбутися його. Я часто чую це від своїх клієнтів. Часто це називають «депресією». Деякі починають відчувати страх того, що цей стан не пройде і буде ще гіршим.

Я хочу поділитися простими, але доступними правилами, які можуть допомогти Вам, якщо Ви проживаєте щось подібне:

  1. Правило номер 1 і найважливіше — не намагайтеся цей стан змінити! Якщо Ви щось робите для того, щоб підняти настрій або просто не застрягти у квартирі, продовжуйте робити, але не чекайте на результат. Просто мешкайте його.
  2. Зменшуйте перевірку стану та настрою. Уявіть собі, що Ви посадили зернятко в землю і починаєте розкопувати кожен день для того, щоб переконатися, чи дає воно паростки. Чи допоможе йому це вирости? Те ж саме з Вашим настроєм — повторні перевірки та спостереження не допомагають, а гальмують зміни. Мінімізуйте оцінки. Пам’ятайте про те, що наш мозок може сприймати наші думки, як факти — тобто якщо Ви аналізуєте те, як Ви почуваєтеся думаєте про те, що Вам цей стан не подобається, мозок звикає до цього відчуття дискомфорту і поступово Вам дійсно може бути тривалий час поганий. Уявіть, що думки це просто думки, вони як хмари на небі. Немає потреби оцінювати кожну з них.
  3. Депресія — це серйозне порушення афективної сфери; для того, щоб робити висновок про його наявність, необхідно протягом мінімум двох тижнів прояв таких симптомів, як зниження апетиту, позитивних емоцій, радості від тих речей, які раніше приносили задоволення, відчуття безнадійності, безперспективності, зниження активності, низька концентрація уваги, ранні пробудження. Точно діагностувати цей стан може лікар-психіатр.
Усі ми можемо перебувати у стані апатії — це нормально, це означає, що організму потрібне перезавантаження.

Здоров’я Вам та гарного настрою!

Добавить комментарий