Вы сейчас просматриваете Кого атакує паніка

Кого атакує паніка

В ті часи, коли я починала працювати лікарем 24 роки тому назад, про тривожні розлади, вегетативні дисфункції та панічні атаки говорили дуже мало. Хоча кожного дня я бачила у моїх пацієнтів прояви цих станів. Люди, які стикались з ними часто не мали можливості отримати інформацію, підтримку та лікування і мали справлятись самостійно або замикатись у власному просторі.
Інформаційний світ змінився неймовірно за ці часи. І нам доступна величезна кількість інформації за лічені хвилин . Про зазначені вище проблеми відомо, їх вивчають і знають вже дуже багато.
І все ж таки, деякі поняття залишаються не зовсім зрозумілими і викликають багато питань.
Сьогодні ми поговоримо про панічний розлад і панічні атаки.
Панічний розлад входить до тривожних розладів. По суті — це «помилковий» сигнал тривоги у відповідь на стрес. При панічному розладі людина переживає панічні атаки, що повторюються. Тому виникає страх щодо виникнення цих нападів та уникаюча поведінка (коли людина намагається уникати стресових ситуацій, місць чи подій, які можуть викликати панічну атаку).

Що таке панічна атака?

Панічна атака — це раптове виникнення сильного почуття тривоги або страху, що супроводжується соматичними та/або когнітивними симптомами.
Ті тілесні симптоми, що переживає людина при панічній атаці — це наслідок раптового включення природнього механізму , направленого на виживання, коли на повну потужність працює симпатична вегетативна нервова система. Саме яскравість і сила тілесних переживань і невідповідність реальній сттуації і викликає паніку.

Спробуємо відповісти на часті питання, які виникають на тему панічних атак.

  • Які симптоми виникають при панічній атаці?
    Серцебиття, задуха, тремтіння в тілі, відчуття жару або холоду, біль в животі, відчуття нереальності (деперсоналізація, дереалізація), пітливість, нудота, нестійкість і запаморочення, заніміння та поколювання в кінцівках, відчуття стискання або важкості в грудній клітині.
    Також зазвичай є сильний страх смерті або божевілля та почуття сорому, як сприймуть мій стан оточуючі.
    Гостра фаза зазвичай триває 10-15 хвилин, вся атака до півгодини. Після чого настає відчуття втоми і виснаження.
  • Чи можу я померти або збожеволіти від панічної атаки?
    Ні. Прояви, які виникають під час панічної атаки — і є захисний механізм тіла. І, хоча нам дуже неприємно це переживати, але вони точно не направлені на те, щоб вбити тіло.
    Панічні атаки, як ми зазначили вище, є проявим тривожного розладу. Також, як наслідок, можуть виникати пригнічений стан, тривожно-депресивний стан. Тому важлива робота з психологом. Але психіатричного захворювання від панічного розладу не трапиться.
  • Чому мені погано в деяких місцях або при деяких обставинах?
    Панічні атаки мають психологічне підґрунтя. Є частою ситуація, коли місце (чи обставини), в яких виникла панічна атака вважаються «провокаторами». І в подібній ситуації підсилюється напруга, виникає тривога і може виникнути панічна атака. Те саме стосується місць, які потенційно не сприймаються, як абсолютно безпечні — замкнений простір, з якого не можна швидко вийти ( літак, метро, великий магазин тощо), натовп.
    Панічна атака створює травматичний досвід для психіки і місце або обставини виникнення атаки сприймаються в якості тригера.
  • Чи потрібно уникати місць, де стає погано?
    Це питання пов’язано з попереднім. Так, звісно, виникає бажання уникати ситуацій, в яких ставались панічні атаки. Але повне уникання всіх місць або обставин просто неможливе або сильно погіршує якість життя людини. Метою лікування саме і є повернути хорошу якість життя і позбавити людину уникаючої поведінки.
  • Чи варто приймати ліки або справлятись потрібно самостійно?
    Лікування панічного розладу ділиться на лікування самого нападу і корекції в період між нападами.
    Ми маємо поєднувати медикаментозне та психологічне лікування. Медикаментозне лікування може включати транквілізатори (лише при необхідності зупинити атаку, якщо не спрацьовують психологічні методи), також можуть бути призначені препарати для лікування тривожного розладу. Це протитривожні препарати або антидепресанти.Головне — ви не маєте бути сам на сам, справлятись без допомоги і опори, «брати себе в руки» та інше. Але основним методом роботи є все ж таки саме психологічна робота.Але про те, як працює психолог з панічним розладом, ми поговоримо окремо.


З повагою до вашого психічного здоров’я
Ваша Ольга Бойко

Добавить комментарий